Det här är Tassen

Tassen grundades 1986 och här arbetar tre förskollärare och en barnskötare i en grupp på upp till 18 barn. På Tassen ger vi barnen tid. Här finns det alltid ett knä att krypa upp i och någon som ser dem. Här finns tid att leka och att lära. Eftersom Tassen bara har en avdelning lär barnen känna varandra väl och behöver inte träffa så många vuxna. Framför allt jobbar pedagogerna nära barnen och lär känna dem väl. Då blir barnen trygga, något som ger ringar på vattnet. När nya barn börjar hos oss blir de alltid väl omhändertagna. Vi ser också att barnen när de sedan går vidare till förskoleklass och grundskola får med sig ett gott självförtroende. 

Vi har barn mellan 1 och 6 år, alla i samma förskolegrupp, men då och då delar vi upp oss i mindre grupper och anpassar undervisning och aktiviteter efter barnens olika behov och intressen.

Förskolan bedrivs i en villa som anpassats efter verksamhetens behov och är belägen intill bostadsområdena Hammar och Lövnäs på Hammarö. Trädgården vetter ut mot en naturtomt. Det finns både skog och sjö runt knuten och den stora lekplatsen ger barnen en spännande utemiljö att vistas i. Om vädret tillåter kan vi ibland ta med oss lunchen ut samt servera mellanmålet på vårt stora trädäck med tak. På vintern åker vi pulka nerför vår egen kulle. 

En dag på Tassen

Tassen öppnar 06.30. Vi äter frukost 08.00. 

Personalen har rapportering 09.15, sedan fruktsamling tillsammans. Efter det startar verksamheten med olika planerade aktiviteter vid 09:30

11.30 äter vi lunch. 

Vila i minst en halvtimme. Vi har en vila för barnen som sover och två vilor där vi läser böcker. 

14.15 äter vi mellanmål och för de som är kvar blir det frukt vid 16.00.

Tassen stänger 17.00.

Vi jobbar här

När Tassen har full barngrupp är det 18 barn. Detta innebär att vi har en mycket hög personaltäthet.

På Tassen jobbar Marianne Lindebjörn som är förskollärare och rektor. Linda Moberg Niemi och Viola Bergsten är båda förskollärare. Shadia Fayoumi Alkhatib är barnskötare och vår kock.

Det vi brinner lite extra för är språk och kommunikation och estetiska lärprocesser som till exempel drama, skapande, dans och musik. Även naturvetenskap ligger oss varmt om hjärtat.

Vi är inspirerade av Reggio Emilia-filosofin och vårt värdegrundsarbete ligger till grund för verksamheten. 

Med läroplanen i centrum

Ett föräldrakooperativ styrs precis som andra förskolor av skollagen och läroplan för förskolan - Skolverket. Centralt i arbetet står också vårt systematiska kvalitetsarbete.

Varje termin arbetar barnen med projektarbete i åldersanpassade grupper, vilket skapar stort engagemang och utforskarlusta hos barnen!  Projektens inriktning utgår från barnens tankar, behov och intressen.

Som föräldrakooperativ följer vi Hammarö kommuns regler för fristående förskoleverksamhet. 

Den pedagogiska miljön

Tillsammans med barnen utformar vi en pedagogisk, stimulerande och lekfull förskolemiljö både inomhus som utomhus. Miljöerna är ständigt föränderliga och utgår från barnens intressen och behov.

Se vårt bildbibliotek!