Familjer berättar om Tassen

Vi valde Tassen då vi ville att vår dotter skulle gå på en liten förskola där hon skulle bli sedd som individ och känna sig trygg i gruppen. Vi har erfarenhet av en termin på en kommunal förskola och upplevde att vi inte hade någon inblick i vår dotters vardag på förskolan och att det ofta var ny personal. På Tassen lärde vi snabbt känna vår dotters kompisar, deras föräldrar och personalen. Vi har god inblick i verksamheten och görs delaktiga bland annat genom vikarietiden och att personalen på ett naturligt sätt involverar oss föräldrar i verksamheten. 


Personalen är fantastiska på att lyfta fram och ta tillvara på individuella intressen och egenskaper hos barnen och samtidigt måna om gruppsamhörigheten. Vår dotter pratar varje dag om sina "Tassenbarn" och längtar till förskolan när hon är ledig. Vi ser en stor fördel med att det är olika åldrar på barnen då de lär sig av varandra. Vi tycker även om den fysiska miljön på Tassen både huset, gården och "Tassenskogen". Och inte minst den goda, hemlagade maten.


Vi valde Tassen för att vi hade haft vår son på några olika kommunala förskolor innan där vi upplevde att man hämtade och lämnade, däremellan hade vi knappt koll på vilka hans kompisar var, än mindre vilka föräldrar i kapprummet som tillhörde hans avdelning. På Tassen känner vi också barnens kompisar. Vi känner pedagogerna och alla föräldrar. Det tyckte vi kunde ge oss så otroligt mycket i allt från diskussioner vid middagsbordet till en go känsla när man är på förskolan. 


Därtill var vi nyinflyttade och ville lära känna fler personer, något vi verkligen gjort. Både föräldrar och barn som haft med Tassen att göra har en fin koppling efteråt. Under tiden på Tassen gör både föräldrar och barn mycket roliga saker tillsammans, hinderbanor, fester för dom vuxna, arbetsdagar tillsammans osv. 


Vi uppskattade att det i stort sett alltid är samma personal. Vi har erfarenheter av där man lämnat och en ensam vikarie står i hallen förskräckt över att inte veta hur hon ska klara dagen. På Tassen finns en bra vikariepool och annars finns många föräldrar som kan hjälpas åt att rycka in.

Det finns så många fördelar med vår fina kooperativa förskola, några av dessa är: Personalens stora engagemang och att de verkligen bryr sig om barnen! Personalen har också en enorm kreativitet och ständigt fokus på utveckling. Kreativiteten yttrar sig också i miljön där både innemiljön och utemiljön ständigt ändrar karaktär. Det finns enormt mycket kreativt material att tillgå vilket verkligen gynnat vårt barns kreativa och pyssliga sida.  Pedagogerna jobbar kreativt med digitalisering och att kliva in på Tassen en morgon när det är kallt och ruggigt ute och mötas av en brasa eller simmande fiskar på väggen gör att man hellre hade velat stanna kvar där inne än bege sig ut igen.

Hemlagad mat är ett stort plus. Att alla vuxna runt barnen, personal och föräldrar arbetar tillsammans i kooperativ anda gör att barnen får många trygga vuxna runt sig som bara vill barnens bästa. Det resulterar i den bästa förskolan!!!! En förskola med toppen kvalitet!


Det vi värdesätter nu, efter snart 5 år på Tassen är gemenskapen med de andra familjerna - vi har fått ett socialt sammanhang vi inte hade haft innan, och att det känns som att barnen inte kunde haft det bättre nån annanstans. Personalen ser till varje barns unika förutsättningar och det är en väldigt trygg miljö generellt.


Några vänner till oss hade haft sina barn på Tassen och vi såg tydligt den positiva utvecklingen Tassen och pedagogerna hade på barnen och deras utveckling till unga vuxna. Tassens småskalighet gör att alla barn blir sedda och genom den fantastiska personalen som använder Reggio Emilia som grund så skapar en dynamik som främjar våra barns utveckling. Min son bokstavligen dansar in till sina kompisar vid lämning och man får kämpa till sig en hejdå-kram då han redan har fokus på kompisarna och de olika aktiviteterna som redan pågår. Vi är övertygade att Tassen är den absolut bästa förberedelsen inför skolstarten.  Personalen och atmosfären formar mina barn till goda medborgare och är en förlängning av vår familjs värderingar.


Sen var det sociala en viktig bit - vi var nyinflyttade och kände inte så många här. Nu känner vi många trevliga familjer som vi tycker att det är härligt att träffa även utanför Tassen när barnen leker. Även våra vårstäd och höststäd när hela familjerna gemensamt fixar med förskolan är guld! Go känsla samt fint och viktigt att barnen får se att deras föräldrar engagerar sig i att samskapa förutsättningar för den gemensamma tillvaron. Familje- och föräldrafester är också guldkant på Tassenlivet.

Jag kan även lägga till hur vi har upplevt bytet från annan förskola till Tassen. Vi har inte ångrat oss en dag. Det vi upplever nu är en förskola med engagerade pedagoger som ser individen och möter varje barns behov och intressen. Pedagogerna är mycket professionella i sitt bemötande mot både vårdnadshavare och barn. Jag som är förälder på Tassen men också förskollärare ser hur pedagogerna arbetar mot styrdokument och jag har blivit inspirerad av Tassens både inom- och utomhusmiljö. Reggio Emilia pedagogiken genomsyrar hela verksamheten, barnen har tillgång till mycket material att skapa med. Det är en tillåtande miljö där barnen får vara delaktiga och ta egna initiativ.